Colibita-localizare si informatii generale
Ca localizare, lacul de acumulare Colibita se situeaza la poalele Muntilor Calimani, la o distanta de aproximativ 50 de km fata de municipiul Bistrita. Accesul se face din localitatea Prundul Bargaului, pe drumul ce se ramifica la dreapta, din centrul comunei, prin localitatea Bistrita Bargaului.Numele de Colibita vine de la satul cu acelasi nume, in locul caruia, in urma cu mult timp, s-a construit un baraj, astfel incat satul a fost inundat in totalitate. Acest lac are o suprafata impresionanta, in jur de 260 de hectare, cu o lungime de aproximativ 13 km.
Agrement si trasee turistice
Pentru cei ce sunt atrasi de pescuit, pot practica acest sport, lacul fiind bogat in numeroase specii de pesti ca: caras, salau si clean. Daca ai „norocul” de a fi prins pescuind, va trebui sa platiti o taxa modica. Pentru cei cei vor sa faca o plimbare pe lac exista si hidrobiciclete ce se pot inchiria de la Vila Ana si Diana aflata pe insulita lacului, insa nu va pot spune daca sunt doar pentru cei cazati acolo sau si pentru alti turisti. In afara hidrobicicletelor, se mai pot inchiria si barci. In jurul lacului au fost amenajate si cateva trasee speciale, pentru a practica ciclismul montan.
Pe partea dreapta a barajului exista un traseu turistic marcat cu galben ce duce la Taul Zanelor, un lac format in mijlocul unei paduri de molid, aflat intr-o arie protejata, la o distanta de aproximativ 7 km de Colibita. Din satul Mita, pe un traseu turistic marcat cu triunghi albastru, prin padure, se poate ajunge pe Varful Bistriciorul (1990 m). Veti trece pe langa o cazarma militara unde este interzisa fotografierea. Un alt obiectiv turistic aflat la o distanta oarecum mica, de aproximativ 30 de km, este Castelul Dracula din Pasul Tihuta.
Obiective turistice
Lacul de acumulare, de la Barajul Colibita, în jurul caruia s-a dezvoltat statiunea turistica.
Pe masura ce parcurgi drumul dinspre Bistrita spre Vatra Dornei, intri intr-un sir, parca nesfarsit de comune, cunoscute sub denumirea de Bargaie: Rusu Bargaului, Josenii Bargaului, Mijlocenii Bargaului, Susenii Bargaului, Prundul Bargaului, Tiha Bargaului si Muresenii Bargaului.
Din Prundul Bargaului, vis-a-vis de biserica, drumul ce face spre dreapta duce inspre Colibita, bineinteles printr-o alta comuna numita Bistrita Bargaului. Majoritatea oamenilor din zona isi castiga existenta din agricultura, cresterea animalelor si prelucrarea lemnului.
La iesirea din Bistrita Bargaului drumul incepe sa urce serpuind, peisajul devenind din ce in ce mai salbatic. La vreo 7 Km de Bistrita Bargaului, apare barajul de acumulare si lacul Colibita. Privind de la baraj nu reusesti sa zaresti decat o parte a lacului care este destul de mare , un " mic " ocol al acestuia durand 2 ore cu masina, bineinteles admirand frumusetile naturii ce te inconjoara, iar in zare poti zari muntii ce strajuie lacul : Strunioru si Bistricioru.
Zona ofera vaste posibilitati de destindere pentru iubitorii muntelui, în orice anotimp: excursii, drumetii (Taul Zanelor, izvorul de apa minerala Borcut, trasee montane - traseu marcat de 3,5 ore pana în Vf. Bistricioru, Castel Dracula langa Pasul Tihuta - 1100 m alt), ciclism montan, caiac, alpinism, pescuit (pastrav, clean, caras - în lacul Colibita), plimbari cu sania etc.
(Sursa: Wikipedia, enciclopedia libera)